България е страна с развита икономика макар и още да

...
 България е страна с развита икономика макар и още да
Коментари Харесай

ООН признава България за развита икономика макар и не сред най-богатите

 България е страна с развита стопанска система въпреки и още да не се подрежда измежду страните с най-високи приходи в международен мащаб, написа в последния отчет на Организация на обединените нации с обзор на икономическата обстановка и прогноза за 2018 година.
В групата на развитите стопански системи попадат 36 страни - всички членове на Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Исландия, Норвегия и Швейцария. 17 страни са в листата с стопанските системи в преход - главно това са страните от Балканския полуостров, Русия, Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

Най-голяма е групата на разрастващите се стопански системи - 124 страни, в която група прави усещане наличието на Турция. Тук са и Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които въпреки това са в групата на най-богатите страни в света.

Страната ни, дружно с останалите страни на Балканите (без Гърция), се подреждат в групата на страни със междинни приходи въз основата на брутния народен приход на човек от популацията към юни 2017 година (между малко под 4 хиляди $ и 12,2 хиляди долара). В нашата група са още Русия, Китай, Бразилия и други. Най-богатите страни в света са множеството европейски страни, добре познатите стопански водачи - Съединени американски щати, Япония, Сингапур, както и Тринидад и Тобаго, Уругвай, Чили и Катар.

Прогнозата на Организация на обединените нации за развиването на стопанската система на България демонстрира, че през тази година растежът ще бъде 3,6%. През 2018 година нарастването на брутния вътрешен артикул ще се резервира в същите граници, а през 2019 година ще има ускоряване до 3,8%.

Организацията чака и спад на безработицата - от 6,2% през тази година до 5,9% през 2018 година и 5,7% през 2019 година.

За съпоставяне прогнозата за Румъния демонстрира, че през тази година експанзията за румънската стопанска система ще бъде в границите на 5,9%, само че следва закъснение през идващите две години до 4,5 на 100.

Като цяло страните от Европейски Съюз ще отчетат растеж на стопанската система от 2,2% през тази година, като следва закъснение до 2,1% през 2018 година и до 1,9% през 2019 година. Безработицата в общността ще остане на равнище от малко над 7% през идващите две години, демонстрира още отчетът.

От Организация на обединените нации означават, че в последните 10 години светът беше белязан с стопански рецесии, започвайки от световната финансова наградата през 2008 година, продължавайки през проблемите с обществения дълг в Европа и рухването на цените на суровините.

Очакванията са, че през тази година световният стопански напредък ще бъде 3%, което съставлява доста покачване по отношение на 2,4% през 2016 година. Това е най-бързият растеж от 2011 година до момента, регистрира още организацията. Прогнозата за идващите две години са, че този растеж ще се резервира.

Трудовият пазар продължава да демонстрира признаци на усъвършенстване, регистрират още от Организация на обединените нации.
По публикацията работи: Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР